Kaliningradská oblast jako ruská enkláva v Evropské unii - Zheleznova, Aleksandra (2016)
Předmětem bakalářské práce jsou vztahy mezi Kaliningradskou oblastí a Evropskou unií. V teoretické části práce je představena typologie enkláv, způsoby jejich vzniku a historické vlny vzniku. Následně se práce zabývá analýzou ekonomického a sociálního potenciálu Kaliningradské oblasti v rámci speciálních podmínek, kterými jsou zvláštní poloha oblasti a sousedství s evropskými zeměmi. Dále se teoretická část věnuje omezením, která jsou způsobená izolovanosti regionu od Ruské federace. Pro praktickou část práce je klíčový rozbor vztahů mezi Evropskou unií a Kaliningradskou oblastí. Pozornost autorky je především věnována vzájemnému obchodu, bezpečnostní politice v regionu a spolupráci Kaliningradské oblasti se sousedními státy. V praktické části je představena analýza fungování projektu "Severská dimenze" a možnosti budoucího vývoje Kaliningradské oblasti.