Kaliningradská oblast jako ruská enkláva v Evropské unii - Zheleznova, Aleksandra; Volenec, Otakar; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Předmětem bakalářské práce jsou vztahy mezi Kaliningradskou oblastí a Evropskou unií. V teoretické části práce je představena typologie enkláv, způsoby jejich vzniku a historické vlny vzniku. Následně se práce zabývá analýzou ekonomického a sociálního potenciálu Kaliningradské oblasti v rámci speciálních podmínek, kterými jsou zvláštní poloha oblasti a sousedství s evropskými zeměmi. Dále se teoretická část věnuje omezením, která jsou způsobená izolovanosti regionu od Ruské federace. Pro praktickou část práce je klíčový rozbor vztahů mezi Evropskou unií a Kaliningradskou oblastí. Pozornost autorky je především věnována vzájemnému obchodu, bezpečnostní politice v regionu a spolupráci Kaliningradské oblasti se sousedními státy. V praktické části je představena analýza fungování projektu "Severská dimenze" a možnosti budoucího vývoje Kaliningradské oblasti.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses