Volební inženýrství na lokální úrovni v České republice : případová studie statutárních měst Praha, Olomouc, Ústí nad Labem, Most - Kuchařová, Milena (2016)
Tato diplomová práce se zabývá obecními volbami v České republice z hlediska volebního inženýrství. Teoretická část práce je zaměřena na volby, volební systémy a proměnné volebních systémů. Hlavními proměnnými jsou velikost volebního obvodu, volební formule, přirozený práh a počet a charakter skrutinií. Dále práce popisuje gerrymandering a malapportionment z teoretické perspektivy. Další část této práce se zabývá legislativním rámcem voleb do obecních zastupitelstev od roku 1989 zahrnující pravidla a problematické rysy současného volebního zákona pro volby do zastupitelstev obcí. Empirická část práce analyzuje obecní volby v České republice a výsledky těchto voleb v období 1994 až 2014. V poslední kapitole je posouzeno členění území na více volebních obvodů s důrazem na princip stejné váhy voličských hlasů a na míru proporcionality. Komparace byla prováděna za použití dvou indexů, Loosemoreova Hanbyho indexu a D'Hondtova indexu.