Volební inženýrství na lokální úrovni v České republice : případová studie statutárních měst Praha, Olomouc, Ústí nad Labem, Most - Kuchařová, Milena; Lisa, Aleš, 1956-; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Tato diplomová práce se zabývá obecními volbami v České republice z hlediska volebního inženýrství. Teoretická část práce je zaměřena na volby, volební systémy a proměnné volebních systémů. Hlavními proměnnými jsou velikost volebního obvodu, volební formule, přirozený práh a počet a charakter skrutinií. Dále práce popisuje gerrymandering a malapportionment z teoretické perspektivy. Další část této práce se zabývá legislativním rámcem voleb do obecních zastupitelstev od roku 1989 zahrnující pravidla a problematické rysy současného volebního zákona pro volby do zastupitelstev obcí. Empirická část práce analyzuje obecní volby v České republice a výsledky těchto voleb v období 1994 až 2014. V poslední kapitole je posouzeno členění území na více volebních obvodů s důrazem na princip stejné váhy voličských hlasů a na míru proporcionality. Komparace byla prováděna za použití dvou indexů, Loosemoreova Hanbyho indexu a D'Hondtova indexu.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses