Střet kultur a jeho mezinárodně politické souvislosti a důsledky : Případová studie Afrika - Borová, Hana (2016)
Cílem práce je identifikovat dlouhodobé důsledky střetu africké a evropské kultury a jeho aktuální politické, ekonomické a sociální důsledky v současné subsaharské Africe. V metodologické části jsou vysvětleny pojmy sociokulturní celek, sociokulturní struktura, střet kultur a kulturní mezera. Dále jsou zachyceny základní charakteristiky africké kultury a stručně nastíněny dějiny této oblasti s důrazem na historický vliv Evropy. Aplikační část je rozdělena na tři části podle oblastí, ve kterých jsou dopady kulturní mezery analyzovány. Jedná se konkrétně o politickou, ekonomickou a sociální oblast. Každá oblast se dále dělí na čtyři části, které díky konkrétním příkladům přibližují důsledky střetu evropské a africké kultury v současné subsaharské Africe.