Past středního příjmu v Malajsii, Indonésii a Vietnamu - příčíny a řešení - Vícenecová, Romana; De Castro, Tereza; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Od počátku tisíciletí se jihovýchodní Asie stala jednou z nejrychleji rostoucích oblastí světa. Po tom, co se země tohoto regionu vzpamatovaly z šoku, který přinesla Asijská finanční krize, dosáhla většina z nich výrazného růstu a zrodil se tzv. asijský zázrak. Díky liberalizaci obchodu, proexportní politice, levné pracovní síle a přílivu zahraničních investic se mnoho z nich dostalo do skupiny zemí se středním příjmem, který Světová Banka charakterizuje hrubým národním příjmem na osobu v mezích od 1 045 USD do 12 760 USD. V současné době však dochází ke zpomalení ekonomického růstu a některé ekonomiky se ocitly se v tzv. pasti středního příjmu. Jedná se o ekonomický jev, kdy země již není schopna využívat komparativních výhod v podobě produkce náročné na pracovní sílu a její hospodářský růst stagnuje. Daná ekonomika tak stojí na prahu mezi chudými zeměmi s levnou pracovní silou a vyspělými ekonomikami s vysokým příjmem. Hlavním cílem diplomové práce je zkoumat problematiku pasti středního příjmu na vybraných ekonomikách jihovýchodní Asii - Malajsii, Indonésii a Vietnamu. Práce se soustředí na zhodnocení jejich ekonomické situace i hloubky pasti středního příjmu a možných řešení pro každou z těchto zemí.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses