Čína v pasti středního příjmu - vybrané aktuální problémy - Sojka, Michael (2016)
Termín past středního příjmu objasňuje, proč se některé země trvale zdržují v pásmu středního příjmu. Cílem bakalářské práce je přiblížit tu problematiku a ilustrovat ji na příkladu čínské ekonomiky. První kapitola vysvětluje samotný pojem a jeho historii a uvádí srovnání Číny s Jižní Koreou, která jako jedna z mála zemí tuto překážku překonala. Druhá kapitola zkoumá vybrané aspekty související s pastí středního příjmu v Číně: trh práce, zejména pak pracovní mobilitu,střední třídu jakožto zdroj domácí poptávky a urbanizaci. Třetí kapitole je pak zaměřena na opatření, která by umožnila Číně vyhnout se pasti středního příjmu (ať už jde o reformy aplikované či zatím plánované).