Čína v pasti středního příjmu - vybrané aktuální problémy - Sojka, Michael; De Castro, Tereza; Famfule, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Termín past středního příjmu objasňuje, proč se některé země trvale zdržují v pásmu středního příjmu. Cílem bakalářské práce je přiblížit tu problematiku a ilustrovat ji na příkladu čínské ekonomiky. První kapitola vysvětluje samotný pojem a jeho historii a uvádí srovnání Číny s Jižní Koreou, která jako jedna z mála zemí tuto překážku překonala. Druhá kapitola zkoumá vybrané aspekty související s pastí středního příjmu v Číně: trh práce, zejména pak pracovní mobilitu,střední třídu jakožto zdroj domácí poptávky a urbanizaci. Třetí kapitole je pak zaměřena na opatření, která by umožnila Číně vyhnout se pasti středního příjmu (ať už jde o reformy aplikované či zatím plánované).
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses