Kritika liberálního multikulturalismu - Novotný, Ondřej (2016)
Obsahem diplomové práce je prokazování kompatibility liberální varianty multikulturalismu s liberalismem. Kritika Briana Barryho tuto skutečnost popírá a liberální multikulturalismus personifikovaný Willem Kymlickou chápe jako iliberální. Tento kritický pohled je vztažen k debatě liberalismu a komunitarismu, skrze niž je interpretována jak Barryho kritika, tak nové konceptuální prvky v liberálním multikulturalismu Willa Kymlicky, které jej činí aktualizací dosavadního liberalismu. Práce legitimizuje tuto aktualizaci, jakož i pevné spojení liberálního multikulturalismu s liberalismem skrze interpretaci Kymlickových postulátů založené na teorii spravedlnosti Johna Rawlse a skrze jejich navázání na širší koncepce liberalismu.