Regulární výrazy v programovacích jazycích - Benešová, Patricie (2016)
Cílem této bakalářské práce je popis použití regulárních výrazů v dialektech knihovny PCRE, jazyků Java, Perl a Javascript, dále také v unixových systémech v jazycích AWK a GAWK a programu grep. První část práce se zabývá obecným popisem metaznaků, lookaround či unicodových vlastností využívaných v regulárních výrazech. Druhá část práce je rozdělena dle výše uvedených dialektů. Pro každý programovací jazyk či knihovnu jsou vybrány specifické podporované možnosti. Dále jsou zde uvedeny příklady použití regulárních výrazů v kódu daného jazyka. Samostatná kapitola je pak věnována jazyku Java a výukové aplikaci v ní napsané. Aplikace slouží zejména pro vyzkoušení možností popsaných této práci a může tak sloužit pro výuku regulárních výrazů. Na závěr je uvedeno přehledné srovnání všech uvedených dialektů a vybrané syntaxe.