Jihočínské moře jako oblast potenciálního ozbrojeného konfliktu? - Do Thai, Quang; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Hlavsová, Aneta, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Sporu o Jihočínské moře je věnována stále větší pozornost. Územní nároky si v něm činí celkem sedm států. Jedná se o Čínskou lidovou republiku, Vietnam, Filipíny, Malajsii, Tchaj-wan, Brunej a Kambodžu. Důvodem je strategická pozice Jihočínského moře, možná naležiště ropy a zemního plynu a práva k provádění rybolovu. Své zájmy o dění v oblasti mají i mocnosti mimo region jihovýchodní Asie. Jsou jimi Spojené státy americké, Japonsko, Indie a Jižní Korea. Spor svojí povahou proto překračuje své regionální hranice a dění v něm ovlivňuje svět na globální úrovni. Směřuje celý spor do ozbrojeného konfliktu a existují důkazy o takovém trendu? Na tuto otázku se pokusí tato práce odpovědět pomocí předem určených indikátorů. Při plnění cíle je kladen důraz na práci s metodou kvantitativního výzkumu v kombinaci s odbornou literaturou.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses