Závazky z deliktů - Chyba, Petr (2016)
Předmětem bakalářské práce jsou závazky z deliktů podle současné právní úpravy v občanském zákoníku. Práce se zabývá odpovědností za škodu v občanském právu a jejím cílem je vypracování analýzy tohoto právního institutu. Bakalářská práce prodává ucelený přehled jednotlivých aspektů odpovědnosti za škodu. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se zabývá odpovědností z obecného pohledu teorie práva, teoretickou koncepcí občanskoprávní odpovědnosti a prevencemi škod v občanském právu. Druhá kapitola se věnuje vzniku povinnosti nahradit škodu, především pak jednotlivým předpokladům odpovědnosti za škodu a dále okolnostem vylučujícím protiprávnost. Třetí kapitola se týká obecné odpovědnosti za škodu, subjektům povinným k náhradě škody, způsobům a rozsahy náhrady majetkové a nemajetkové újmy. Čtvrtá kapitola pojednává o případech zvláštní odpovědnosti za škodu. Pátá kapitola se věnuje náhradě újmy na přirozených právech člověka, především při ublížení na zdraví a usmrcení.