Občanské elity na lokální úrovni - Urbanová, Barbora (2016)
Diplomová práce se zabývá procesem rekrutování nových politických elit, jež je považován za základní předpoklad pro obnovu demokratické společnosti v České republice. Práce zkoumá občanskou společnost a její zapojení do politického života a dění na úrovni komunální politiky. Případová studie se týká obce Dolní Břežany, ve které od roku 2002 probíhají významné procesy směrem k posilování transparentnosti politiky. V Dolních Břežanech je formou dotazníkového šetření zkoumána spokojenost se životem v obci, jakým způsobem se občané zapojují do veřejného života a zda o toto zapojení vůbec mají zájem. Dále se formou rozhovorů s představiteli výkonné moci z let 2002 až 2014 zjišťují jejich názory na politiku, veřejnost a politickou participaci. Cílem je zjistit, co je v roce 2002 inspirovalo ke vstupu do politiky a zároveň, co je v ní tak dlouho udrželo. Práce potvrzuje hypotézu, že v Dolních Břežanech se rekrutovala nová politická elita, jejímž cílem bylo zlepšit si podmínky života v obci. Tato elita však zůstala politicky činná díky tomu, že měla jasnou vizi o podobě obce. Vysoká spokojenost a důvěra občanů v politické představitele obce způsobila i zvýšení zájmu a zapojení občanů do politiky a veřejného života.