Role malých států v Evropské unii : případová studie Dánska - Zítková, Zuzana (2016)
Bakalářská práce analyzuje předsednictví Dánska, jako nástroje malých států v působení na evropské i zahraniční záležitosti v rámci Evropské unie. První část práce se zaměřuje na různé definice malých států, na jejich postavení v mezinárodních vztazích a na jejich možné politiky, které mohou využít ve svůj prospěch. V druhé části dochází k definování malého státu na evropském kontinentu a k historickému přehledu vývoje Rady Evropské unie a její důležité funkce předsednictví. Působení malého státu v Evropské unii je znázorněno v případové studii Dánska. Nejprve je třetí část práce zaměřena na historické okolnosti působení Dánska v evropském společenství, především jeho specifické vlastnosti a požadavky. V další části dochází k analýze dánského předsednictví v Evropské unii, konkrétně v letech 2002 a 2012. Na závěr dojde ke zobecnění dánského předsednictví a působení v EU na všechny malé členské státy.