Role malých států v Evropské unii : případová studie Dánska - Zítková, Zuzana; Sršeň, Radim; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Bakalářská práce analyzuje předsednictví Dánska, jako nástroje malých států v působení na evropské i zahraniční záležitosti v rámci Evropské unie. První část práce se zaměřuje na různé definice malých států, na jejich postavení v mezinárodních vztazích a na jejich možné politiky, které mohou využít ve svůj prospěch. V druhé části dochází k definování malého státu na evropském kontinentu a k historickému přehledu vývoje Rady Evropské unie a její důležité funkce předsednictví. Působení malého státu v Evropské unii je znázorněno v případové studii Dánska. Nejprve je třetí část práce zaměřena na historické okolnosti působení Dánska v evropském společenství, především jeho specifické vlastnosti a požadavky. V další části dochází k analýze dánského předsednictví v Evropské unii, konkrétně v letech 2002 a 2012. Na závěr dojde ke zobecnění dánského předsednictví a působení v EU na všechny malé členské státy.
Vedoucí práce: Radim Sršeň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses