Komparace ekonomického vývoje Japonska a Číny - Knedlík, Michal (2016)
Tématem bakalářské práce je porovnání ekonomického vývoje dvou asijských zemí, a sice Čínské lidové republiky a Japonska. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol a je zpracována metodou komparace. První kapitola pojednává o ekonomickém vývoji sledovaných zemí v poválečném období. Ve druhé kapitole se autor zabývá dopadem globální hospodářské krize na sledované ekonomiky a zhodnocuje vývoj hrubého domácího produktu, míry nezaměstnanosti a inflace v období krize. Třetí kapitola pojednává o státních protikrizových opatřeních a současném stavu ekonomik Číny a Japonska. V závěru čtenář nalezne odpovědi na otázky, zda se země skutečně dostaly z hospodářské krize a zda došlo ke zlepšení jednotlivých makroekonomických ukazatelů.