Etika v podnikání - Nikoliqi, Margarita (2016)
Tématem této práce je podnikatelská etika. Vysvětluje, co vše tato problematika obnáší a v první části se zaměří na, v současné době nejrozvinutější disciplínu této oblasti, společenskou odpovědnost firem. Následně se zabývá nejrozšířenějším nástrojem podnikatelské etiky, etickým kodex od jeho vývoje až po konkrétní příklad na organizaci Rotary International. Nezapomíná ukázat, jaký vliv má implementace etického chování na podnikatelské prostředí a jak působí na jednotlivé ekonomické vrstvy. V poslední části ukáže etická doporučení pro podnikatele ze strany Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) a na provázanost podnikatelské etiky s řízením a správou společností. Závěrem jsou uvedeny tři reálné případy, kdy došlo k porušení etických zásad u známých společností a zjišťuje se úroveň etiky podniku Zlatnictví Margarita.