Analysis of the Role of Trust in the Sharing Economy - Cossu, Alessandro (2016)
Tato práce si klade za cíl prozkoumat roli duvery v oblasti sdílené ekonomiky. K tomu je nezbytné zabývat se sdílenou ekonomikou jako takovou, jejím historickým vývojem a dynamikou prostredí, které bylo jiz dríve nastaveno nakupováním prostrednictvím internetu. Práce se dále zamerí na hlavní hráce v tomto odvetví a na sociálne-ekonomické faktory, které umoznily vznik sdílené ekonomiky. Druhá cást práce vymezuje pojem duvery v obecné rovine a zameruje se na ty aspekty duvery, jez jsou nejvíce relevantní pro úcely této práce. Záverecná kapitola obsahuje prípadovou studii, která analyzuje prední spolecnost ve sdílené ekonomice: Airbnb. Tato analýza se zamerí na to, jak firma utvárí a koncipuje sama sebe, aby byla duveryhodným prostredníkem mezi hostiteli a hosty, a aby úspesne preklenula informacní asymetrii a nejednoznacnost vycházející z nedostatku fyzické interakce s reálnými lidmi.