Sociálne média ako prostriedok náboru zamestnancov - Prokopičová, Eva (2016)
Bakalárska práca je zameraná na využívanie sociálnych sietí pri nábore zamestnancov HR pracovníkmi a ich využívaním študentami k hľadaniu práce. Teoretická časť obsahuje stručný popis personalistiky a sociálnych médií. V popise sú charakterizované sociálne siete vo všeobecnosti a sociálne siete Facebook, Twitter, LinkedIn sú konkretizované. Praktická časť je venovaná analýze dát získaných z dotazníka pre HR pracovníkov a dotazníka pre študentov. Cieľom práce je zhodnotiť názor HR pracovníkov na využívanie sociálnych sietí k náboru zamestnancov a ich skúsenosti s týmto spôsobom náboru. Rovnako zhodnotí aj názor študentov na využívanie sociálnych sietí k hľadaniu práce a ich skúsenosti. Z praktickej časti je vytvorený záver, ktorý predstavuje zhrnutie celej bakalárskej práce. Zámerom práce je zistiť či spôsob náboru zamestnancov prostredníctvom sociálnych sietí môže nahradiť už osvedčené spôsoby náboru alebo ide len o súčasný trend spoločnosti. Podľa výsledkov prieskumu u HR pracovníkov a študentov je tento spôsob náboru veľmi obľúbený a preferovaný. Práve naopak, je predpoklad, že tento spôsob náboru bude v budúcnosti ešte viac využívaný.