Podpora mateřství a rodin s dětmi v ČR - Kružík, David (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá oblastí podpory mateřství a rodin s dětmi v České republice. V úvodu jsou vymezeny základní východiska a souvislosti tématu. Pozornost je dále věnována analýze demografického vývoje České republiky a Evropských zemí a možným sociálním i ekonomickým rizikům z toho plynoucích. Poté jsou v práci vymezeny jednotlivé nástroje přímé finanční podpory mateřství a rodin s dětmi, popsány současné legislativní podmínky jejich poskytování a vyjasněn mechanismus jejich fungování. Objasněny jsou také nástroje nepřímé finanční podpory rodin s dětmi. Práce se dále zabývá mezinárodním srovnáním vybraných nástrojů v rámci zmíněné podpory. V praktické části je věnována pozornost kvalitativnímu rozhovoru s konkrétními rodinami s dětmi. V závěru práce jsou sumarizovány hlavní návrhy a doporučení autora, týkající se možností vylepšení stávajícího systému podpory rodin v mateřství a rodičovství v České republice.