Podpora mateřství a rodin s dětmi v ČR - Kružík, David; Kaczor, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Chlupáček, David (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá oblastí podpory mateřství a rodin s dětmi v České republice. V úvodu jsou vymezeny základní východiska a souvislosti tématu. Pozornost je dále věnována analýze demografického vývoje České republiky a Evropských zemí a možným sociálním i ekonomickým rizikům z toho plynoucích. Poté jsou v práci vymezeny jednotlivé nástroje přímé finanční podpory mateřství a rodin s dětmi, popsány současné legislativní podmínky jejich poskytování a vyjasněn mechanismus jejich fungování. Objasněny jsou také nástroje nepřímé finanční podpory rodin s dětmi. Práce se dále zabývá mezinárodním srovnáním vybraných nástrojů v rámci zmíněné podpory. V praktické části je věnována pozornost kvalitativnímu rozhovoru s konkrétními rodinami s dětmi. V závěru práce jsou sumarizovány hlavní návrhy a doporučení autora, týkající se možností vylepšení stávajícího systému podpory rodin v mateřství a rodičovství v České republice.
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Pavel Kaczor
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: sociální zabezpečení; rodiny s dětmi; management [obor bakal. práce]; státní finanční podpora; bakalářské práce; social security; families with children; bachelor's theses