Vrchní ontologie UMBEL z hlediska mapování ontologií - Vataščinová, Jana (2016)
Cílem této práce je uvést čtenáře do problematiky sémantického webu a propojených dat a blíže popsat vrchní ontologii UMBEL, její mapování na další ontologie a vytvoření nového mapování na UMBEL ontologii. Práce čerpá z dostupných publikací a oficiálních webových stránek týkajících se daného tématu. K prohlížení samotných ontologií je použito také nástroje Protégé a k mapování ontologií na UMBEL ontologii je využita aplikace LogMap a webové služby UMBEL pro hledání referenčních konceptů. Přínosem práce by měl být popis ontologie UMBEL v českém jazyce a vytvoření nového mapování na ontologii UMBEL. Práce nejprve stručně přiblíží, co je to sémantický web, propojená data a mapování ontologií. Dále popíše UMBEL ontologii, slovníky na LOV a mapování ontologií na UMBEL ontologii. V poslední části nabídne vytvoření nového mapování na UMBEL ontologii.