Vrchní ontologie UMBEL z hlediska mapování ontologií - Vataščinová, Jana; Zamazal, Ondřej; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem této práce je uvést čtenáře do problematiky sémantického webu a propojených dat a blíže popsat vrchní ontologii UMBEL, její mapování na další ontologie a vytvoření nového mapování na UMBEL ontologii. Práce čerpá z dostupných publikací a oficiálních webových stránek týkajících se daného tématu. K prohlížení samotných ontologií je použito také nástroje Protégé a k mapování ontologií na UMBEL ontologii je využita aplikace LogMap a webové služby UMBEL pro hledání referenčních konceptů. Přínosem práce by měl být popis ontologie UMBEL v českém jazyce a vytvoření nového mapování na ontologii UMBEL. Práce nejprve stručně přiblíží, co je to sémantický web, propojená data a mapování ontologií. Dále popíše UMBEL ontologii, slovníky na LOV a mapování ontologií na UMBEL ontologii. V poslední části nabídne vytvoření nového mapování na UMBEL ontologii.
Vedoucí práce: Ondřej Zamazal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses