Vliv rizika protistrany na oceňování derivátů a jeho dopady na chování bank - Šedivý, Jan (2016)
Práce je zaměřena na analýzu změn v oceňování derivátů v době po finanční krizi a jejich dopadu na chování finančních institucí. Soustředíme se zejména na změny související s existencí rizika protistrany a s ním souvisejících úprav v ocenění derivátů. Popisujeme ekonomické souvislosti rizika protistrany s tradičním úvěrovým rizikem a zároveň předkládáme postupy k jeho modelování a řízení. V druhé části práce uvádíme regulatorní přístupy k této oblasti, zejména nově zavedený kapitálový požadavek a povinnost centrálního vypořádání OTC derivátů, u obou oblastí upozorňujeme na možné problémy, ať se jedná o nekonzistentnost výpočtu kapitálového požadavku s interními modely bank či významné systémové riziko související s existencí centrálních protistran. Závěrečnou část práce věnujeme analýze dopadů změn v oceňování na bankovní instituce v EU a ČR. Speciálně zkoumáme problematiku optimálního způsobu uzavření derivátu.