Porovnání potratovosti v zemích střední Evropy - Štefaňáková, Michaela (2016)
Cílem této diplomové práce je analýza a porovnání potratovosti ve vybraných zemích střední Evropy - České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. V práci je detailně rozebráno kontroverzní téma potratovosti z hlediska jednotlivých faktorů, které jej ovlivňují. Pro detailní porovnání rozdílnosti mezi jednotlivými zeměmi jsou použity ukazatele potratovosti a také přímá standardizace, díky které lze země srovnávat a odstranit vliv věkové struktury. Analýza prokázala, že i přesto, že se jedná o sousední země střední Evropy, situace týkající se potratů je značně rozdílná, zejména kvůli legislativním změnám a dalším významným faktorům.