Starnutie pracovnej sily, nezamestnanosť a využitie nástrojov Age Managementu na príklade krajov Českej republiky - Voskárová, Veronika (2016)
Cieľom diplomovej práce je analýza nezamestnanosti 50 a viac ročných obyvateľov Českej republiky a využitie nástrojov Age Managementu, ktoré sa používajú na zlepšenie podmienok pre skupiny ľudí vymedzené na základe veku. V práci je detailne popísaná štruktúra populácie z demografického a ekonomického hľadiska. Pre dosiahnutie vytýčených cieľov je prevedená grafická analýza miery nezamestnanosti troch vekových skupín populácie v rokoch 2005 až 2014 do úrovne krajov, ktoré sú rozdelené do 4 skupín podľa prosperity a ekonomického zaostávania krajov. Zvýšené počty pracovníkov 50+ na trhu práce sú viac a viac pravdepodobné, a preto by vládna politika mala venovať dostatočnú pozornosť práve tejto vekovej skupine. Je možné predpokladať, že miera nezamestnanosti bude naďalej mierne klesať, čo preukázala aj predpoveď vývoja nezamestnanosti ČR do roku 2020.