Webová aplikace na výuku dějepisu - Hlinovský, Marek (2016)
Cílem této bakalářské práce je implementace funkčního návrhu webové aplikace, která by měla sloužit jako vhodná učební pomůcka studentům gymnázií při studiu dějepisu. Tato aplikace by měla být implementována s ohledem na možnost jejího rozšíření o další obsah. Pro dosažení tohoto cíle je nejprve v teoretické části práce analyzován dějepis, jeho vývoj, současná podoba a funkce, které plní jakožto školní předmět. Následně je provedena analýza již existujících webových aplikací pro výuku dějepisu. Praktická část práce je pak věnována autorově návrhu aplikace. Nejprve je zde popsán koncept aplikace. Poté se práce věnuje technologiím použitých při vývoji aplikace, kterými jsou především framework Ruby on Rails pro serverovou část aplikace, framework Angularjs pro klientskou část a formát JSON použitý pro komunikaci mezi těmito dvěma částmi. Následně je zdokumentováno, jak bylo těchto technologií využito při tvorbě samotné aplikace. Na konci práce je pak vytvořena jednoduchá uživatelská příručka, provádějící uživatele použitím touto aplikací. Hlavním přínosem této práce je tedy vytvoření učební pomůcky pro gymnázia.