POROVNANIE ÚROVNE PLODNOSTI VO VYBRANÝCH KRAJINÁCH EÚ - Lešníková, Barbora; Miskolczi, Martina; Cséfalvaiová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cieľom diplomovej práce je zanalyzovať úroveň plodnosti vo vybraných krajinách, ktorými je Slovenská republika, Česká republika a Švédsko a porovnať ich vývoj po páde komunistického režimu od roku 1990 do roku 2014 a zároveň za pomoci viacrozmernej štatistickej analýzy zistiť, do akých zhlukov krajín EÚ by sa na základe vybraných premenných spomínané tri krajiny zaradili. Za vlastný prínos považujem druhú kapitolu zameranú nielen na analýzu intenzity plodnosti, využívajúcu priamu štandardizáciu, ale i na overenie toho či existuje súvislosť medzi zhlukmi krajín EÚ a ich geografickou polohou. Na základe mnou prevedených analýz je záverom tejto práce zistenie, že krajiny podporujúce skrátenú pracovnú dobu majú hodnotu úhrnnej plodnosti vyššiu. Z toho dôvodu je z hľadiska zvýšenia pôrodnosti potrebné sa zamerať nielen na štátne rodinné politiky, ale najmä na možnosť zapojenia matiek na materskej dovolenke do pracovného procesu.
Vedoucí práce: Martina Miskolczi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses