Znalostní systémy na sémantickém webu - Pinďák, Josef (2016)
Cílem práce je seznámení s problematikou znalostních systémů na sémantickém webu. Analyzovat případové studie a případy užití vystavených na webovém portálu W3C a vytvořit znalostní bázi pro expertní systém NEST, který pak následně doporučí na základě analýzy případové studie, nebo případu užití klasifikaci do určitého typu znalostního systému. Dosažení cíle je realizováno prostřednictvím analýzy případových studií a případů užití. Výsledkem analýzy je přiřazení kritérií případové studii, nebo případu užití. Na základě kritérií, která jsou předána expertnímu systému. Expertní systém doporučí klasifikaci případové studie nebo případu užití. Znalostní báze též ke svému vývoji využila dat z disertační práce[1], kde jsou znalostní systémy již rozčleněny do jednotlivých typů. Přínosem práce je vytvoření expertního systému, který umožní uživateli získat doporučení, jak určit typ neznámého znalostního systému, a tím tedy i oblast jeho potenciálního využití. Úvodní dvě kapitoly jsou věnovány teoretickému zázemí znalostních systémů a sémantickému webu. Třetí kapitola vysvětluje postup použité analýzy a konečně čtvrtá kapitola se věnuje vytváření znalostní báze pro systém NEST.