Zhodnocení ekonomického vývoje a návrh strategie finančního řízení Zemědělské společnosti Skalsko, s.r.o. - Novotná, Lenka (2016)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit ekonomický vývoj Zemědělské společnosti Skalsko, s.r.o., odhalit její postavení mezi vybranými zemědělskými podniky Středočeského kraje a navrhnout její finanční strategii. Rozbor je proveden z pohledu vlastníků za roky 2009 až 2014. V teoreticko metodologické části jsou popisovány základní pojmy a nástroje finanční analýzy, které jsou poté aplikovány na reálných datech v praktické části. Jde o horizontální analýzu, vertikální analýzu a soustavu paralelních ukazatelů. Dále je také analyzován čistý pracovní kapitál, vybrané bonitní a bankrotní modely a soustava ukazatelů, které jsou vztaženy k jednotce plochy. Předposlední část závěrečné části obsahuje PEST analýzu a Porterův model pěti sil. Na závěr je uděláno shrnutí z celkového vyhodnocení ekonomického vývoje a na základě výstupů z praktické části navrhuje doporučení pro budoucí vývoj. Zemědělská společnost Skalsko, s.r.o. po celé sledované období dosahuje kladného výsledku hospodaření, téměř po celou dobu také vytváří přidanou ekonomickou hodnotu. Dalším plusem je také relativně velká hodnota ukazatele vlastního kapitálu a také to, že je podnik po celé sledované období schopen hradit své závazky.