Rodinná politikav kontextu rovných příležitostí a sladění pracovního,soukromého a rodinného života - Trojanová, Kristýna (2015)
Práce se věnuje rodinné politice a rovným příležitostem v souvislosti s problematikou harmonizace práce a rodiny. Hlavním cílem je analyzovat a doporučit nejefektivnější možnosti vedoucí ke zlepšení dané situace. Úvodní část práce je orientována na rodinu a její vývoj, na změny rodinného chování, rodinnou politiku v České republice a na přístupy mladé generace k manželství a rodině. Zohledňuje finanční a taktéž nefinanční aktivity zaměřené na podporu rodin. Taktéž se zabývá rodinnou politikou v kontextu rovných příležitostí a rodičovství, a nástroji ze strany státu a zaměstnavatelů. Nastíněny jsou i nadnárodní koncepty, které se mohou v budoucnosti stát důležitým nástrojem pro podporu slaďování rodičovských a profesních rolí. Analytická část práce rozlišuje jednotlivé nástroje rodinné politiky a jejich vliv na motivaci k zaměstnání. Zároveň analyzuje nástroje podílející se na zlepšení postavení a uplatnění žen na trhu práce. V neposlední řadě popisuje vládní strategii pro rovnost žen a mužů na léta 2014-2015 v souvislosti s referovanou problematikou. Pozornost je kladena i na šetření postoje rodičů k zákonu o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině využitím kvantitativní metody šetření.