Podobnosti a odlišnosti rodinného chování v mezinárodním srovnání - Lončíková, Kateřina; Nývlt, Ondřej; Cséfalvaiová, Kornélia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Diplomová práce se zabývá vývojem a změnami v rodinném chování v České republice a vybraných evropských zemích. Práce nejprve vysvětluje pojmy populační a rodinná politika. V pohledu na vymezení těchto pojmů i vztahu populační politiky a rodinné politiky existují velké rozdíly. Někteří autoři považují populační a rodinnou politiku za totožné, jiní je striktně oddělují. Další část práce popisuje změny v rodinném chování v České republice po roce 1989. Stěžejní část práce představuje třetí kapitola, která se zabývá vývojem a popisem nejprve vybraných demografických indikátorů charakterizujících rodinné chování a poté ukazatelů popisujících rodinné chování z dat VŠPS a SILC. Všechny ukazatele jsou sledovány u 21 evropských států včetně České republiky. Na základě získaných dat je pro každou skupinu ukazatelů (tj. pro demografické indikátory popisující rodinné chování a pro ukazatele popisující rodinné chování z dat VŠPS a SILC) vytvořena shluková analýza.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses