Důsledky stárnutí populace v jednotlivých krajích ČR - Samková, Alice; Fiala, Tomáš, 1953-; Růžková, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Skutečnost stárnutí populace se v posledních několika desetiletích stala jedním z nejdiskutovanějších jevů ve všech ekonomicky vyspělých zemích. Jejím zásadním důsledkem je zvyšování počtu osob odkázaných na pomoc jiné osoby. Cílem této práce je kvantitativně odhadnout a naznačit možnou budoucí potřebu sociálních služeb pro seniory v České republice jako celku i s odkazem na vývoj stavu v jednotlivých krajích země. Úvodní kapitola se zabývá demografickým vývojem obyvatelstva v České republice a všech krajích jednotlivě, na jehož základě je potvrzen zřetelný a trvalý trend stárnutí populace v minulých i budoucích letech. Druhá kapitola se zaměřuje na charakteristiku vybavenosti krajů vybranými sociálními službami, jakož i na nákladovost a financování těchto služeb. Na pozadí poznatků z předchozích kapitol se závěrečná kapitola věnuje odhadu budoucího vývoje počtu příjemců péče v seniorských věkových skupinách ve všech krajích České republiky. To vše důsledně na základě projekce vývoje obyvatelstva do roku 2050 a projekce struktury příjemců příspěvku na péči podle jednotlivých stupňů závislosti v roce 2010. Výsledek analýzy naznačuje, že stávající kapacity sociálních služeb pro seniory nebudou v důsledku trendu stárnutí populace dostatečné. S ohledem na tuto skutečnost jsou v závěru práce navržena možná opatření, která by do budoucna mohla být východiskem pro řešení této nepříznivé situace.
Vedoucí práce: Tomáš Fiala
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses