Analýza výhodnosti řešení platform as a service pro modelovou společnost. - Kumhera, Lukáš; Matuštík, Ondřej; Vencovský, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Teoretická část práce je zaměřená na obecné charakteristiky cloud computingu. Obsahuje seznámení s charakteristikami cloudu modely nasazení, platebními i distribučními modely. Dále jsou v této části objasněny role účastníků, bezpečnost i výhody a nevýhody. Zvláštní důraz je kladen na distribuční model platform as a service a jeho poskytovatele. Tyto znalosti jsou následně použity v praktické části, která je na platform as a service také zaměřena. Přínosem teoretické části práce pro čtenáře je vytvoření strukturovaného, uceleného a srozumitelného náhledu na technologii cloud computingu. Praktickou část práce tvoří analýza porovnávající investiční a provozní náklady vlastního a cloud řešení pro modelovou společnost. Součástí analýzy je definování společnosti a infrastruktury vlastního řešení. V další části jsou přehledně zobrazené investiční a provozní náklady takové infrastruktury. Tyto náklady jsou poté porovnány s ekvivalentním řešením za použití technologie cloudu a dány do souvislostí s výhodami a nevýhodami těchto technologií.
Vedoucí práce: Ondřej Matuštík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses