Míra korupce a ekonomická výkonnost - Lamich, Ondřej; Soukupová, Jana; Šumpíková, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi mírou korupce a ekonomickou výkonností státu. Cílem této práce je v prvé řadě teoreticky popsat samotný pojem korupce a analýza jejího vlivu na výkonnost a efektivnost ekonomiky. V teoretické části popisuje pojem korupce a její příčiny a důsledky, v praktické části poukazuje na korelaci mezi mírou vnímání korupce a ekonomickými ukazateli v České Republice a vybraných světových ekonomikách, přičemž za zásadní otázku považuje, zda vyšší míra korupce vede vždy nutně k horším ekonomickým výsledkům a zda je právě míra korupce jedním ze zásadních faktorů odlišujících vyspělé a výkonné ekonomiky od těch ostatních, či se na nevyrovnaných výsledcích podílí spíše nepodstatnou měrou. V závěru tato práce kvantifikuje vliv korupce na výkonnost ekonomiky pomocí statistických metod.
Vedoucí práce: Jana Soukupová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses