Analýza vztahu inflace a nezaměstnanosti ve VB v 2. pol. 20. stol. - Veverka, Jaroslav (2016)
Hlavním cílem práce je analyzovat vzájemný vztah mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti ve Velké Británii na čtvrtletních datech v období 1962-1967. Práce nejprve představuje články a empirické studie některých významných autorů, kteří se zasloužili o vývoj konceptu Phillipsovy křivky. Dále práce popisuje i studie, které naopak tento koncept kritizují. V rámci regresní analýzy je pomocí lineárního, reciprokého a dvojlogaritmického modelu modifikované Phillipsovy křivky zkoumán vzájemný vztah obou veličin. Následným verifikačním procesem odhadnutých modelů je prokázána jednoznačná inverznost vztahu, z čehož vyplývá existence Samuelson-Solowovy modifikace Phillipsovy křivky ve Velké Británii během analyzovaného období.