Adaptace zaměstnanců ve společnosti Skanska a.s. - Bělíčková, Michaela (2016)
Tato diplomová práce pojednává o začlenění zaměstnance do pracovního, sociálního a kulturního prostředí konkrétního podniku. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretickém úseku jsou vymezena základní východiska pro pochopení a zpracování části praktické. Jedná se o stěžejní definice adaptace a souvisejících pojmů, rozčlenění adaptace podle druhů, fází, aspektů a oblastí, ke kterým se vztahuje, její začlenění do systému personálních činností podniku, popis adaptačního procesu a nastínění moderních trendů v oblasti integrace nových zaměstnanců jako je např. mentoring, trainee program nebo teambuilding. Praktická část se plně věnuje výzkumu provedenému ve společnosti Skanska a.s a ověření hypotéz formulovaných v úvodu práce. Za použití řízených strukturovaných rozhovorů vedených se zástupci divizí a novými zaměstnanci je nejprve zanalyzována současná situace v jednotlivých organizačních složkách podniku, poté je pozornost zaměřena přímo na jednotlivé fáze adaptace na Ředitelství společnosti. V posledních kapitolách jsou formulována doporučení ke zjištěným skutečnostem a nastíněn konkrétní adaptační plán. Závěr této práce shrnuje nabyté poznatky, potvrzené hypotézy, zdůrazňuje nejdůležitější zjištění a doporučení a hodnotí, zda byly naplněny cíle práce.