Vývoj vybraných ekonomických ukazovateľov krajín Vyšehradskej štvorky v porovnaní s vývojom Európskej únie ako celku. - Jusková, Katarína; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2016)
Náplňou tejto práce je priblížiť ekonomickú situáciu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na základe vybraných makroekonomických veličín a taktiež znázorniť ich vývoj v porovnaní s Európskou úniou ako celkom. Analyzované sú ukazovatele: hrubý domáci produkt, inflácia, nezamestnanosť a štátny deficit, a to počas obdobia od vstupu krajín V4 do Európskej únie v roku 2004 až po najaktuálnejšie údaje z roku 2015. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Cieľom teoretickej časti je definovať základne pojmy súvisiace s predmetnými makroekonomickými veličinami a vysvetliť spôsoby ich merania. Následne sú v praktickej časti rozobrané hodnoty a vývoj týchto ukazovateľov počas sledovaného obdobia naprieč krajinami V4 a taktiež ich porovnanie s priemerom celej Európskej únie. Na základe analýzy je možné konštatovať, že ekonomická situácia krajín Vyšehradskej štvorky sa od vstupu do EÚ pozorovateľne zlepšila a tento trend pomaly pokračuje aj napriek komplikáciám spôsobeným hospodárskou krízou. Taktiež je možné zhodnotiť, že z krajín V4 dosahuje Česká republika vo všeobecnosti najlepšie výsledky v pozorovaných ukazovateľoch.
Vedoucí práce: Lubomíra Breňová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses