Hadoop NoSQL databáze - Švagr, Lukáš (2016)
Tématem práce je databázové úložiště Hadoop Hbase. Cílem je ukázat, na jakých principech funguje a kde nachází své využití. Celý text předpokládá, že je již čtenář seznámen se základními principy NoSQL databází. Teoretická část stručně popisuje základní pojmy z databází, dále převážně Hadoop a jeho vlastnosti. Součástí práce je praktická část, ve které je popsána instalace databázového úložiště a ve dvou jednoduchých programech ukázány základní operace s databází. Dále jsou v praktické části případové studie, které se zabývají aktuálním využitím Hadoopu v celosvětově známých firmách.