Ekonomická a sociální statistika genderovým pohledem - Slavníková, Lucie; Sixta, Jaroslav; Fabiánová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Sběr statistických dat v evropských zemích včetně České republiky je v současné době na vysoké úrovni, stále však existuje prostor k obohacování statistik i hledání inovativních způsobů, jak získaná data využívat. V souvislosti se snahami vlád o prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže se hovoří o genderové statistice. Ta by měla sloužit jako základ pro zjištění postavení mužů a žen ve všech oblastech společnosti a pomáhat hodnotit vliv různých opatření ex ante i ex post. Genderové statistiky přitom nezahrnují jen data tříděná dle pohlaví, ale i další takzvaně genderově senzitivní statistiky. Cílem této diplomové práce je pokračovat v záměru poskytnout provázanou představu o potřebě genderových statistik v návaznosti na stejnojmennou diplomovou práci Ing. Barbory Stanislavové z roku 2013. Důraz je kladen na doplnění informací o současném vývoji genderových výzkumů souvisejících s ekonomikou a na popis vybraných indikátorů genderové statistiky. Předchozí práce pokrývá obecné indikátory genderové rovnosti a oblast trhu práce, tato diplomová práce se zaměřuje na indikátory rodinné oblasti. Popis genderových statistik je doplněn konkrétními daty pro Českou republiku a další evropské země, aby bylo názorně ilustrováno využití genderových statistik.
Vedoucí práce: Jaroslav Sixta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses