Hodnocení kvality dosaženého vzdělání jako faktoru uplatnitelnosti absolventů VŠE na trhu práce - Bezděk, Jaroslav (2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání hodnocení vysokoškolského vzdělání na Vysoké škole ekonomické v Praze s důrazem na Fakultu informatiky a statistiky. Cílem práce je ale především snaha o zjištění, zda některá položka z hodnocení vysokoškolského vzdělání může být považována za faktor uplatnitelnosti absolventů na pracovním trhu, a to až do pěti let po ukončení studia na vysoké škole. Analýza byla provedena nad daty z dotazníkového šetření REFLEX 2013. Zkoumání kvality vysokoškolského vzdělání bylo v práci prováděno pomocí četnostních tabulek a faktory uplatnitelnosti byly zkoumány na základě výpočtů měr závislosti nominálních a ordinálních proměnných. Přínos práce je především v možnosti reálného využití výsledků ke zkvalitnění úrovně vzdělávání na Vysoké škole ekonomické v Praze. Například bylo zjištěno, že studenti na Fakultě informatiky a statistiky za stávajících podmínek nedosahují takové míry vzdělání v oblasti komunikace v cizím jazyce, která by byla dostatečná pro přijetí do jejich současného zaměstnání.