Logovanie z aplikácií napísaných v programovacom jazyku Java - Hanzel, Matej (2016)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou logovania z aplikácii napísaných v programovacom jazyku Java. V úvode je vyslovená idea nevyhnutnosti získania relevantných dát priamo od entity, ktorá predstavuje pôvodcu vzniku problémovej situácie, neskôr riešenej jednotlivými myšlienkovými operáciami. Práca popisuje nielen zasadenie pojmu logovanie do všeobecného kontextu pojmu proces, ale predovšetkým, venuje sa architektúre logovania v objektovo orientovaných programovacích jazykoch. Najväčšia pozornosť je venovaná popisu logovacích fasád Simple Logging Facade for Java a Apache Commons Logging, a logovacích knižníc Java Util Logging, Log4J a LOGBack, ďalej doplneného o praktickú realizáciu ich použitia v Java aplikáciách. Autor práce zastáva názor, že nie je možné vysloviť jednoznačné a generalizované stanovisko použitia konkrétnej logovacej knižnice aj napriek absencii signifikantných rozdielov medzi nimi. Je dôležité starostlivo zvážiť dopytované požiadavky a zvoliť riešenie tak, aby im čo z najväčšej časti vyhovovalo.