Vnímání privátních značek v ČR - Kratochvíl, Martin (2016)
Mezi produkty privátních značek patří veškeré zboží, které prodává obchodník pod svou vlastní značkou. Většinou tato značka nese název obchodního řetězce, z důvodu lepší asociace s daným řetězcem. Privátní značky jsou vyráběny buď samotným řetězcem, nebo výrobcem, který vyrábí pod jménem daného řetězce. Veškeré náklady spojené s propagací nese maloobchod. Privátní značky se dělí do třech kategorií: economy, standard a premium. Tyto kategorie se liší cenou i kvalitou a každý spotřebitel si tak může najít oblíbenou kategorii. V dnešní době už jsou privátní značky rozšířené prakticky po celém světě a hrají důležitou roli v životech spotřebitelů. Prakticky každý obchodní řetězec má dnes alespoň jednu vlastní značku. Největší podíl těchto značek je v Evropě ve Švýcarsku, kde jejich podíl dosahuje 45 % nebo ve Velké Británii a Španělsku, kde podíl činí 41 %. V České republice se jejich podíl stabilně pohybuje kolem 18 %. Z prováděných výzkumů vyplynulo, že většina dotazovaných nakupuje privátní značky hlavně z důvodu nízké ceny a pozitivních zkušeností. Mezi jejich nedostatky patří slabá image a nižší kvalita.