Zmena trhovej hodnoty prostredníctvom akvizícií, empirické šetrenie na kapitálových trhoch Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie - Mitkov, Michal; Brabenec, Tomáš; Hamplová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2016)
Táto štúdia prezentuje výskum vzťahov medzi vyhlásením akvizície, existenciou pozitívnych neobvyklých príjmov z akcií týchto spoločností a efektivitou trhu v Nemecku, Francúzsku a Veľkej Británii. Vzorka transakcií bola od Januára 2010 do Decembra 2015. Táto práca používa metodiku event study, kde boli analyzované kumulatívne priemerné neobvyklé príjmy (CAAR) z akcií cieľových a kupujúcich spoločností. Naprieč všetkými trhmi, ceny akcií cieľových podnikov zaznamenali pozitívne CAAR, ktoré je štatisticky významne odlišné od nuly v deň vyhlásenia. Na rozdiel od cieľových podnikov, kupujúce podniky nevykazovali štatisticky významné CAAR na všetkých trhoch. Sekundárny cieľ práce bol analyzovať efektivitu trhu použitím dát o CAAR z event study. Dospelo sa k záveru, že analyzované trhy vykazujú znaky stredne silnej formy efektívnych trhov s potenciálne identifikovanými prípadmi insider tradingu.
Vedoucí práce: Tomáš Brabenec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses