Business Intelligence a cloudové portálové riešenia - Veškrna, Tomáš (2017)
Bakalárska práca je zameraná na kombináciu technológií Business Intelligence a Cloud Computing v podobe riešení BI v cloude. Tento koncept je vhodný hlavne pre malé a stredné podniky, ktoré si väčšinou nemôžu nákladné klasické riešenie dovoliť. Hlavným cieľom práce je všeobecne predstaviť oblasť BI, zhodnotiť výhody a nevýhody cloudového BI riešenia a porovnať vybraté cloudové BI aplikácie podľa stanovených kritérií. Teoretická časť práce obsahuje zoznámenie s problematikami business intelligence a cloud computingu, zmapovanie súčasného stavu a trendov na svetovom trhu BI a predstavenie špecifického riešenia BI poskytovaného ako cloudovú službu. Sú opísané jeho silné stránky aj slabiny, architektúra cloudového riešenia a nakoniec sú zhrnuté základné rozdiely s klasickým on-premises riešením. V praktickej časti práce je najprv uvedenie a stručné opísanie vybratých hlavných poskytovateľov cloudových riešení BI a ich produktov na svetovom trhu. Súčasťou praktickej časti je hlavne porovnanie a autorove subjektívne bodové ohodnotenie nástrojov IBM Watson Analytics a Microsoft Power BI podľa určených kritérií. Toto porovnanie dvoch nástrojov na základe ich autorovho praktického otestovania je zároveň aj hlavným prínosom práce. Môže preto slúžiť napríklad ako pomocný materiál pri výbere nástroja pre spoločnosti zaujímajúce sa o využívanie cloudového BI riešenia.