Malware, hrozba internetu - typy a ochrana - Vaňková, Aneta (2016)
Bakalářská práce pojednává o slovu malware a co vlastně toto slovo znamená. Teoretická část popisuje především dělení malwaru, jeho historii a vývoj od 70. let minulého století až po současnost. Další kapitoly zahrnují cíle hackerů, proč malware vzniká a jaká je motivace jeho autorů. Závěr teoretické části popisuje další hrozby, jež se na internetu nacházejí. Praktická část zahrnuje dva průzkumy. První se věnuje antivirovým programům, představuje nejčastěji používané programy, jejich funkce a uživatelské rozhraní. Následný test se zavirovaným souborem ukazuje jejich funkcionalitu a míru zabezpečení. Závěrečné shrnutí pomůže uživatelům při výběru vhodného antivirového programu pro jejich zařízení. Druhý průzkum je realizován jako dotazníkové šetření, které zjišťuje povědomí laické veřejnosti o nebezpečnosti malwaru a možnostech obrany proti němu. Závěr práce vyhodnocuje výsledky průzkumů z praktické části, porovnává cíle práce a sleduje jejich dosažení, popřípadě poskytuje informace o dalších možnostech rozšíření průzkumu.