Aplikace pro sdílení znalostí a jejich bezpečnost - Kůrka, Jan; Veber, Jaromír; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem této bakalářské práce je popsat problematiku zabezpečení webových aplikací pro sdílení znalostí. V teoretické části práce jsou vymezeny základní pojmy související s touto oblastí a dále jsou popsány typy testů, kterými lze ověřit bezpečnost aplikace. Následuje představení nadace OWASP a jejich vývojářských a dokumentačních projektů. Podrobněji popsán je pak projekt OWASP Top Ten 2013, informující o deseti nejkritičtějších bezpečnostních hrozbách pro webové aplikace. Závěrem teoretické části jsou představeny aplikace pro sdílení znalostí a jejich nejznámější open-source zástupci. Praktická část práce je věnována penetračnímu testování tří nejpoužívanějších wiki aplikací. Je zde představena konkrétní metodika testování včetně postupu a dále výsledky samotných testů. Výsledky jsou okomentovány a podrobněji vysvětleny a je zhodnoceno celkové zabezpečení každé aplikace. Přínosem této bakalářské práce je ověření zabezpečení u v současnosti nejpoužívanějších aplikací pro sdílení znalostí a nalezení jejich zranitelných míst. Výsledky testů spolu s nalezenými nedostatky budou odeslány vývojářům těchto aplikací.
Vedoucí práce: Jaromír Veber
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses