Analýza rizik implementace systému QAD - Šrubař, Jan (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ERP systémů, především pak analýzou rizik implementace systému QAD. V první teoretické části se věnuji především představením pojmu ERP systémů včetně jeho historie a nejnovějších trendů, představení největších hráčů na českém a světovém trhu s ERP systémy. Dále se zabývám popisem ERP systému od americké firmy QAD, popisem distributora tohoto systému pro ČR a SK firmou Minerva. Na závěr teoretické části uvádím obecný popis hlavních rizik projektu implementace informačního systému, kde také popisuji řízení rizik dle metodiky COBIT. Následuje popis metodiky implementace ERP systému od firmy QAD. Praktická část se zaměřuje na zavádění ERP systému od americké firmy QAD do dvou konkrétních podniků. Tato část je zaměřena především na vyhodnocení rizik těchto projektů a to jak z pohledu očekávaných rizik, tak z pohledu rizik vzniklých nad rámec těch očekávaných a vyhodnocení obecných nejdůležitějších faktorů pro úspěšnou implementaci pro každý z obou projektů. U každého projektu jsem vytvořil mapu rizik, ve které jsem zahrnul veškerá rizika identifikovaná u daného projektu.