Analýza úmrtnosti v 50., 60. a 70. letech 20. století v ČR - Jičínský, Jaroslav; Mazouch, Petr, 1981-; Majerová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Proměny v úmrtnostním chování v 50. až 70. letech 20. století představují výkyv v mortalitním trendu českého obyvatelstva, který se dodnes odráží v úrovni střední délky života. Práce se úmrtnostním vývojem v tomto období zabývá jak z transverzálního, tak z longitudinálního přístupu a snaží se se na identifikovat, jak se proměny úmrtnosti projevovaly ve věkových skupinách nad 30 let věku a jak jimi byly zasažené jednotlivé generace, které v těchto věkových skupinách obdobím procházely. Pro hodnocení úmrtnostních změn v jednotlivých věkových skupinách a jejich vlivu na změnu úrovně střední délky života byla zvolena metoda Arriagovy dekompozice. Získané výsledky ukazují, že na výkyvy úmrtnostního vývoje byly citlivé především věkové skupiny nad 60 let věku.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses