Analýza vlivu společné měny na mezinárodní obchod mezi státy Evropské unie - Křapáček, Tomáš; Chytilová, Helena; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem této bakalářské práce je za pomoci gravitačního modelu zahraniční směny potvrdit, potažmo kvantifikovat vliv společné měny na velikost bilaterálních obchodních toků v rámci zemí současné Evropské unie. Hypotéza předpokládaného pozitivního efektu byla potvrzena, přičemž provedená regresní analýza přinesla konstantní odhady efektu eura na velikost mezinárodního obchodu, jež se za předpokladu ceteris paribus pohybovaly v intervalu od 13,6 do 16,3 %. Datový soubor sledoval toky zboží 378 obchodních partnerů v období mezi lety 2001 až 2014, čímž v rámci tohoto specifického prostoru poskytuje velice detailní analýzu, kterou dle mého názoru prostor současné EU velice postrádal. Zároveň byla potvrzena tzv. Linderova hypotéza, která spolu s novou teorií obchodu dopomohla k identifikaci modelu, jež hovoří ve prospěch monopolistické konkurence a směny s diferencovanými produkty.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses